Börja med kattuppfödning

De flesta människor tycker väl om katter, men visste du att du också kan ta ditt intresse vidare till en yrkesbaserad nivå? Den som tänkt sig att starta kattuppfödning på professionell basis bör ha kunskaper bortom kliandet bakom örat och påfyllningen av matskålen.

Bestäm dig för en ras som du vill satsa på och lär dig mer om den. Det finns många olika kattraser att välja mellan och alla har olika egenskaper. Det kan givetvis också vara nyttigt att lära sig om olika typer av katter även om man inriktar sin egen uppfödning på en enda.

Bra att veta för uppfödare

En tumregel med kunskap är att man aldrig ska betrakta sig som fullärd och det gäller även kattuppfödning. På Sveriges Kattklubbars Riksförbunds hemsida hittar du tips och råd för dig som uppfödare. Det är viktigt att ha gott om plats, en ostörd vrå för katthonan att förbereda inför födseln och där hon kan dia sina ungar. När kattungarna sen blir äldre kan det vara bra att avgränsa området så att ungarna inte vandra iväg på egen hand och kommer bort. På Swecat.com hittar du en kattungehage för både inom- och utomhusbruk som du kan flytta på. Dessutom bör du som kattuppfödare ha god kontakt med en veterinär som känner till dina djurs medicinska historia, och då helst en veterinär med specialistkompetens för katt.

Har katten nio liv?

Som djuruppfödare är det också viktigt att känna till de lagar som reglerar verksamhet inom djuravel. Det är inte så enkelt som att bara börja avla, en katt har inte nio liv och du får inte avla på en katt som kanske inte klarar av en dräktighet eller födsel. Du måste se till att katten är frisk nog och att det inte finns någon funktionsnedsättning eller sjukdom som kan gå i arv. Jordbruksverket har samlat information för hundar och katter här som du bör hålla koll på. Om man exempelvis tänkt sig import av katter finns det bestämmelser om detta att ta i beaktande. Det gäller främst vaccinationer mot rabies och liknande smittsamma sjukdomar.

Inga illusioner

Det är viktigt att man går in för uppfödning av rätt anledning och inte har några illusioner om detta. Till att börja med bör man inte tro att man kan tjäna pengar på kattuppfödning, faktum är att de flesta uppfödare går med underskott. Inte heller bör man börja med uppfödning bara för att man tycker att kattungar är söta, är det anledningen kan man istället anmäla sig som frivillig till sitt lokala katthem.

Tro heller inte att din honkatt har något egentligt behov av att få uppleva hur det är att vara mamma. Dräktigheten och omskötsel av kattungar är faktiskt en ordentlig fysisk påfrestning för honkatter, och det är inte så ovanligt som man kan tro med dödfödda kattungar. Slutligen ska man inte avla en katt man har bara för att den har fina egenskaper, det kan nämligen vara så att katten ändå inte är en bra representant för sin ras, inte heller har man någon garanti på att kattens egenskaper ens kommer att föras över till nästa generation.