Birmakatten

Birmakatt, vars egentliga namn är helig birma, är en raskatt som är himalayatecknad, vilket innebär att ansikte, öron, svans och ben har mörkare färg än själva kroppen. Birmakatten skapades genom selektiv avel i början av 1900-talet genom korsning av siameser och colourpointperser med vita tassar. Det finns ingen garanti att föräldrar med vita tassar får kattungar med vita tassar. I början fanns endast en godkänd färg hos birman men nu är även lila, blå, choklad, creme, röd, tabby och sköldpadda godkända. Den får 1-5 kattungar per kull och ungarna får gärna vara hos mamma upp till tretton veckor.

Birman

En birmakatt är en katt med semilång päls som är fullvuxen efter ungefär 2-3 år och väger då mellan 3,5 kg och 6 kg. Det är också vid den här åldern en birmakatt är som allra vackrast.

En birmakatt vänjer sig snabbt vid nya miljöer och är därmed en av de resvänligaste kattraserna. Du kan, om du tränar från tidig ålder, ta med katten på semester istället för att skaffa kattvakt! Birman är även lämplig att ha som innekatt. Den är väldigt nyfiken så allt nytt du tar in i hemmet kommer katten vara först att undesöka. Den är lättränad om det finns beteende du vill träna bort. Det gäller att ha mild med bestämd hand när man handskas med birman.

Du kommer också märka att katten gärna ropar på dig och går runt och småpratar för sig själv. Den brukar inte vara högljudd så det borde inte förstöra grannsämjan om du bor i lägenhet men var beredd på att det inte är en tyst ras. Den kommer ofta leta upp dig i hemmet och vilja vara med. En birma gillar inte för mycket ensamtid så är du borta mycket borde du skaffa en annan kattras.