Dags att skaffa katt

Katten är ett av de populäraste husdjuren i Sverige, men även i många andra länder runt om i världen. Katter sköter mer eller mindre om sig själva och kräver mindre underhåll än till exempel hundar. Med det sagt finns det ändå en hel del saker man måste tänka på innan man köper katt.

Ska jag köpa en kattunge eller en vuxen katt? Är någon i familjen eller omgivningen allergisk mot katthår? Känner jag någon som kan ta hand om katten när jag åker på semester? I den här artikeln kan du läsa lite om att skaffa katt och vad man bör tänka på både innan och efter man tagit hem katten till sitt nya hem.

När du hämtar hem din katt

Om du har bestämt dig för att köpa en kattunge så måste den vara 12 veckor innan den kan skiljas från sin mamma. En bur eller en låda är att rekommendera när man hämtar katten, så att det inte händer en olycka under transporten. Låt kattungen röra sig fritt i hemmet när ni kommit fram. Då får den lära känna sin nya omgivning i lugn och ro. Glöm heller inte att introducera den för kattlådan.

Att köpa kattmat och klösbräda

Att din katt får i sig rätt näringsämnen är viktigt för kattens välmående. Därför är det bästa att köpa mat med hög halt av animaliskt innehåll. Du kan köpa bra kattfoder på de flesta djurbutiker. Undvik helst att köpa kattfoder i vanliga matbutiker.

Om katten ska spendera mycket tid inomhus är en kattbräda en klok investering. Din katt kommer att använda klösbrädan för att vässa klorna och motionera. Tänk på att inte köpa en för liten bräda då katter gärna vill sträcka på sig ordentligt.