Skaffa hund när man har katt

Hund och katt tillsammans, går det? Det finns mängder av exempel på att hund och katt går utmärkt att ha tillsammans. Ibland till och med som bästa vänner. Men det finns en del man kan behöva tänka på om man vill ha hund och katt tillsammans.

Hund och katt Olika raser har olika stort jaktintresse. Dessutom finns det individer inom rasgrupper som skiljer sig. Har man en hund som är understimulerad eller överstimulerad så kan det leda till stress, som i sin tur kan resultera i att katten blir en måltavla för hundens riktade energi. Men oftast så fungerar det bra om man tänker igenom hur man ska introducera djuren för varandra, och om man har tålamod. Det kan ibland ta ett tag för djuren att acceptera varandra.

Om hunden är väldigt framfusig (eller katten för den delen), så kan det vara en bra idé att avgränsa ytan genom exempelvis grindar eller kompostgaller så djuren får bekanta sig med varandra i lugn och ro. Gör ingen stor grej av mötet. De vänjer sig vid varandras dofter, rörelsemönster och ser att den andra inte verkar vara farlig. Har man en livlig hund så kan man med fördel motionera den innan så att den inte har överskottsenergi.

En plats till hunden där den kan få vara ifred kan vara bra. En egen korg är en bra start. Det är även bra om katten har någonstans att ta sin tillflykt om den vill vara ifred. Det kan vara en hög klösbräda, tillåtas vara på diskbänken eller ha övervåningen för sig själv. Tänk även på att skilja fodret åt då katter och hundar har olika näringsbehov och inte bör äta samma mat. En liten mängd är ingen större fara men man bör undvika att de får för vana att äta av varandras mat.