Vad behöver katten?

Vad behöver egentligen en katt för att må bra och leva ett lyckligt liv. Vissa kanske går till överdrift och har tusen leksaker och det dyraste kattfodret. Andra har en tendens att tro att katter är så pass självständiga att de är nöjda så länge du fyller på matskålen och låter dem gå ut ibland. Sanningen ligger någonstans där mittemellan.

Klösbräda

Kanske inte så mycket för kattens skull, utan för din. Katten gillar att klösas eftersom det markerar deras revir inte bara med rivmärken: deras doft utsöndras samtidigt och varnar andra katter. Vare sig det finns en bräda hemma eller inte, kommer katten vilja klösa på något och har man otur är de lädersoffan eller strukturtapeterna som får ta värsta smällen. Då låter det väl lite bättre att skaffa en vettig klösbräda som katten kan gå bärsärkagång på?

Pälsvård

Alla katter tar hand om sin päls, även de som inte har någon päls gillar att rengöra sig själva. De har lärt sig av sin mamma att man slickar sig rent. Katter är väldigt renliga djur. Om du smetar en bit smör på deras tass kommer du få se en katt som slappar allt annat som händer runt omkring den och fokuserar helhjärtat på att få tassen helt ren (samtidigt som det smakar gott!). Har man en långhårig katt kommer man att behöva införskaffa en bra borste. Katten kan inte kamma sig själv. Gör man ingenting åt pälsen kommer den att tova sig tills katten måste klippas och det kommer den inte att gilla! Köp en borste och ta som vana att borsta av katten två gånger i veckan eller mer beroende på hur mycket tovor katten får. Var inte orolig, de flesta katter älskar borsten och kommer troligen bli sur om du slutar än att du började!