Innekatt eller utekatt?

Här följer lite fördelar och nackdelar med både innekatt och utekatt och vad man bör tänka på.

katt i papperskorg

Många tror att innekatter inte kan må bra och bara kommer att känna sig understimulerade. Så är inte fallet, har de bara tillräckligt med sysselsättning och kanske en kattkompis så mår de alldeles utmärkt inomhus. I genomsnitt så lever en innekatt längre än en utekatt då den inte utsätts för samma typer av faror som en utekatt. En innekatt är lugnare och tryggare då den slipper människor eller barn som inte är snälla mot katten. Den kommer heller inte in och är smutsig, full av fästningar och riskerar heller inte att få smittsamma sjukdomar i lika hög grad. Nackdelar kan dock vara att då katten inte får röra på sig i samma utsträckning som en utekatt så kan de lätt bli överviktiga. Inomhusmiljön har också faror i form av giftiga växter eller elsladdar. Får inte katten ordentligt med stimulering blir de uttråkade och kan klösa sönder möbler och tapeter.

När du väljer att skaffa innekatt så tänk på att en innekatt kräver mer av dig men ger också mer tillbaka. Katten måste ha tillgång till tillräckligt utrymme och det måste finnas leksaker att sysselsätta sig med. Vet du med mig att du är borta mycket är det en bra idé att skaffa två katter vilket gör att de har sällskap hela dagarna. Ta dig också tid att leka lite med din katt varje dag. Se över din innemiljö så att den är säker för katten och tänk på att inte lämna fönster och dörrar öppna för en katt som råkar komma ut blir ofta förvirrad och vet inte vad den ska göra. Har du balkong är det ett utmärkt sätt för katten att få komma ut i friska luften men tänk på att näta in den. Sedan 1:a januari 2009 finns det en lag som säger att om en katt ska vistas på en balkong som ligger på 3:e våningen eller högre så ska balkongen nätas in.

När det kommer till utekatt så är fördelarna att den sällan blir överviktigt då den få mycket motion och får utlopp för sin naturliga jaktinstinkt. Nackdelarna är att en utekatt lever farligt med trafik, grymma människor, sjukdomar och slagsmål med andra katter. Utekatter kan också förstöra grannsämjan om katten använder grannens rabatt eller sandlåda som toalett.

Har du bestämt dig för att din katt ska få vara ute så släpp ändå inte ut katten i för tidig ålder och låt den bara vara ute korta stunder i början så att den lär känna sitt närområde och sedan kan den ta längre och längre utflykter. Avmaska regelbundet och vaccinera din katt. Det är också bra med en ID-märkning om katten springer bort. Lämna heller inte katten ensam ute någon längre tid. Den behöver mat från dig och komma in när det är kallt.