Nya växter till ditt akvarium

Ett vackert akvarium fyllt med färgglada fiskar och gott om växter är en spännande inredningsdetalj i vilket hem som helst. När du startar ditt akvarium finns det ett antal parametrar att hålla koll på, för att fiskarna och växterna ska må bra. Det är till exempel vanligt att nybörjare får problem med alger i sitt akvarium, något som akvarieväxter kan motverka.

Den mest uppenbara fördelen med grönska och växtlighet i akvariet är att det är mycket vackert att titta på. Det estetiska är dock inte allt, växterna fyller nämligen andra viktiga funktioner. Många fiskar, inte minst yngel, finner skydd bland bladen. Andra, revirhävdande arter använder växterna som en slags territoriell markör. Dessutom är akvarieväxterna med och förhindrar en överdriven tillväxt av alger. De konkurrerar nämligen med algerna om näringsämnen som de båda behöver. Därför kan det vara en fördel att plantera snabbväxande arter, då de kräver gott om näring.

Hur väl man än sköter om sitt akvarium, kan växterna vissna eller se allmänt tråkiga ut. En del växtarter förökar sig i stor mängd, medan andra är svåra för akvaristen att fortplanta. Som tur är finns det gott om zooaffärer i Sverige där du hittar nya växter. Vill du handla växter enkelt på nätet kan du klicka här.